lørdag 4. november 2017

Allsidige bokhvete-pannekaker / lapper / wraps (glutenfrie, melkefrie)


Bokhvete-pannekaker med avocado og spekeskinke

For litt siden var vi på lunsjbesøk hos noen venner, og de serverte en fransk klassiker - pannekaker fra Bretagne laget av bokhvetemel. De ble fylt med blant annet egg, stekt løk og skinke. Kjempegodt! For anledningen ble pannekakene laget med mandelmelk.

Her har jeg laget min egen variant av bokhvete-pannekaker. Røren er middels fyldig, og jeg lager pannekakene omtrent på størrelse med lomper, da er de svært anvendelige. Pannekakene er fine å rulle, og basisoppskriften er uten sukker og ganske nøytral på smak, så de passer til svært mye. Bokhvetemel kjøpes på helsekost, og etter hvert også på endel vanlige matbutikker. Jeg har funnet på min lokale Kiwi-butikk.

Server pannekakene til frokost, lunsj, middag eller som turmat, og fyll dem med hva du måtte ønske. De er et supert alternativ til brød, fylt med godt pålegg eller annet digg i alle varianter - bacon og eggerøre/omelett, kylling, fisk, reker, spekeskinke, salat, pesto, ... Bruk dem som lomper til pølser, eller server dem som glutenfritt alternativ til tortillalefser. Valget er ditt & fritt!

Pannekakene kan også lages som en søt variant (se oppskriften), og serveres med for eksempel syltetøy, friske bær eller fruktsalat.

Bruk steketakke om du har, da går det veldig raskt å steke opp en porsjon. Eventuelt kan du bruke stekepanne med tykk bunn, gjerne non-stick stekepanne.

Tips: Pannekakene kan fint fryses ned i tett beholder. Hvis du vil fryse dem ned porsjonsvis, for eksempel to og to eller fire og fire, legger du dobbelt lag bakepapir imellom porsjonene med pannekaker, da er det enkelt å separere dem når de er frosne. Tines innpakket i bakepapir eller aluminiumsfolie på 160 grader varmluft i +/- 15 minutter - tiden avhenger av hvor mange lag pannekaker du skal tine.

Og som jeg har nevnt i et tidligere innlegg:
Bokhvete har ingenting med hvete å gjøre, selv om en skulle tro det ut fra navnet. Bokhvete er frøene fra en slags urteplante - en fjern slektning av rabarbra, og det er natulig glutenfritt. Bokhvete er mye brukt i en rekke land, og kalles gjerne "fattigmannshvete", men det er et veldig godt melalternativ i mange sammenhenger. 



Du trenger følgende til ca 8 pannekaker:

2 store egg
2 dl mandelmelk
100 gr bokhvetemel
1 ts bakepulver
1/2 ts himalayasalt

For "søte" pannekaker - tilsett i tillegg:
1-2 ss rørsukker
1 ts ekte vaniljesukker

Extra virgin kokosolje til steking


Pisk sammen egg og melk. Tilsett bokhvetemel, bakepulver og himalayasalt, og bland godt sammen til en jevn røre uten klumper. Hvis du ønsker søte pannekaker, tilsetter du også sukker og vaniljesukker.

Du kan gjerne la røren stå og godgjøre seg en stund, 10-20 minutter.

Bruk steketakke eller stekepanne med tykk og god bunn, og middels god varme. Jeg stiller steketakken min inn på 6-6,5 (max varme er 9, og merket er Meteor). Pensle et tynt lag med kokosolje på takken eller stekepannen før steking, og eventuelt etter behov underveis. Hvis du bruker for mye olje, kan røren flyte litt "uregjerlig" utover, og de blir ikke så fine og runde.

Til hver pannekake tar du en moderat mengde røre på steketakken/stekepannen, og bruker undersiden på øsen til å jevne/flate pannekaken utover, så den blir 2-3 millimeter tykk og omtrent på størrelse med en lompe. La den bli "tørr" på overflaten, før den snus og stekes på andre siden. Juster varmen om nødvendig.

Så er det bare å servere pannekakene med hva du måtte ønske.

Vel bekomme!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar