mandag 9. februar 2015

Ovnsbakt skrei med mangosalsa og hvitløkspotetmos



O herlige skreisesong - endelig er du her igjen! 

Jeg er så glad i denne nydelige torskefisken som har vandret lengre enn langt, noe som gir dens flotte karakter. Skreien har et kritthvitt, smaksrikt og spenstig fiskekjøtt som flaker seg elegant.

Mange sverger til en klassisk tilberedning av skrei - populært kalt skreimølje - med lever og rogn, kokte poteter og gulrøtter. Personlig har jeg ikke noe forhold til skreimølje, men er desto mer opptatt av selve råvaren, skreien altså. En så flott fisk tåler litt friske og fruktige smaker, synes jeg. Derfor ble den servert med en mangosalsa med vårløk og koriander, og med hvitløkspotetmos til. 

Nydelig godt, var tilbakemeldingen jeg fikk fra store og små etter helgens skreimiddag!


Du trenger følgende til tre-fire personer:

8-1000 gr poteter
1-2 kinesiske hvitløk
2-3 ss smør
Melk til passe konsistens
Salt

1 fint moden mango
1 vårløk
Frisk koriander
3 ss sitronolje

6-800 gr skreifilet (gjerne loins)
Sitronolje
Salt
Pepper

Poteter og hvitløk skrelles og deles i grove biter. Dampes i en kjele med rist og lokk til de er helt møre, det tar ca 20-25 minutter, avhengig av størrelsen på potetbitene.

Forvarm stekeovnen til 160 grader.

Mens potetene damper, lages mangosalsaen. Skrell mangoen med kniv, skjær fruktkjøttet av fra den store flate steinen i midten (1,5-2 cm tykk), og kutt det i terninger som has i en skål. Vårløk finkuttes i millimetertynne ringer, koriander grovhakkes, og tilsettes. Ha over sitronolje, og bland lett sammen.

Skreifileten deles i passe porsjonsstykker, og legges i ildfast form. Sprinkle over sitronolje, og dryss over litt salt og pepper. Settes i ovnen i 12-15 minutter, til skreifileten er akkurat gjennomstekt og flaker seg.

Når potetene og hvitløken er møre, moses de sammen med smør med stamper, og spes med melk til passe konsistens. Smak til med salt.

Server skreien med hvitløkspotetmos og mangosalsa til, bruk gjerne sitronoljen/kraften fra fisken som sky over. Vel bekomme!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar