mandag 29. desember 2014

Nydelige hvite sjokoladetrøfler med klementin



Sjokoladetrøfler er enkle å lage, og kan varieres med ulike likører eller andre smakstilsetninger. At de også smaker godt er vel nesten unødvendig å nevne…

Stort sett lages sjokoladetrøfler med mørk sjokolade, men her har jeg prøvd meg på en variant med hvit sjokolade, smaksatt med revet klementinskall, og rullet i kakao. De ble fantastisk gode!

Jeg anbefaler å bruke økologiske klementiner om du får tak i, alternativt økologiske appelsiner. De er frie for sprøytemidler (les: giftstoffer), og dermed er skallet trygt å fortære. Til info fant jeg både økologiske klementiner og appelsiner på Coop Obs (merke Änglamark) nå før jul. Og det er alltids lov å etterspørre flere økologiske produkter i butikkene…

Sjokoladetrøfler er forresten perfekte å gi i gave!

Tips: Selve jobben med å forme sjokoladetrøflene til kuler kan være litt "klissete" - men det hjelper å ha litt vann i håndflaten / på fingrene, så ha gjerne et glass kaldt vann stående. Bruk en teskje til å ta opp en passe mengde sjokoladeganache, som deretter formes til kuler i håndflaten. Bruk gjerne engangshansker for hygienens skyld, eller vask hendene godt før du former kulene. 



Du trenger følgende til en porsjon:

1 dl kremfløte
200 gr hvit sjokolade
1 klementin, kun skallet (helst økologisk, eventuelt økologisk appelsin)
Ca 1 ss kakao

Ha kremfløte i en tykkbunnet kasserolle, varm opp på middels varme til kokepunktet under omrøring, og trekk til side. 

Hakk hvit sjokolade, tilsett i den varme kremfløten, og rør med sleiv til all sjokoladen har smeltet og blandet seg med fløten. Om ikke all sjokolade vil smelte kan du varme blandingen forsiktig på platen igjen - husk at sjokoladen kan bli brent om den får for mye varme.

Vask klementinen, og bruk et fint rivjern til å rive det ytterste oransje skallet over i sjokolade-/fløteblandingen. Riv cirka halvparten av skallet for en balansert/moderat klementinsmak på sjokoladetrøflene. Bruker du appelsin kan du ta sikte på cirka en fjerdedel av det ytterste skallet. Rør godt sammen, smak eventuelt til med litt mer klementin-/appelsinskall. Hell over i en skål, dekk til, og sett i kjøleskap minimum 3-4 timer eller natten over.

Når blandingen er tilstrekkelig stivnet, kan den rulles til passe store porsjonskuler. Ikke lag dem for store, mer som en liten munnfull (ca halvannen til maks to cm i diameter) - sjokoladetrøfler er ganske mektige. Ha kakao i en skål, til å rulle sjokoladetrøflene i. Og vask hendene godt før du starter.

Slik former du kulene:

Foran: Hvit sjokoladeganache med revet klementinskall; kakao til å rulle sjokoladetrøflene i
Bak: Kaldt vann gjør jobben enklere; ferdigrullede sjokoladetrøfler

Jeg fukter først håndflaten med litt kaldt vann. Bruk en teskje til å ta opp en passe mengde sjokoladeganache, og form til en kule i håndflaten ved hjelp av teskjeen, omtrent som når du lager kjøttkaker. Eller form kuler med fingrene fuktet med litt vann - det er opp til deg hva du foretrekker. Rull deretter kulene i kakao - bruk en annen teskje til å drysse kakaoen over, eller vend kulene varsomt rundt. Legg de ferdige sjokoladetrøflene over i en skål for oppbevaring.

Sjokoladetrøflene oppbevares tildekket i kjøleskap frem til servering.

Vel bekomme & nyt!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar